Na co zwrócić uwagę przy zakupie kuchenki gazowej | PGNiG - Portal korporacyjny

 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie kuchenki gazowej?

Kuchenka to jedno z najważniejszych urządzeń w każdej kuchni. Wybierając urządzenie warto zwrócić uwagę nie tylko na cenę, ale również na wiele innych aspektów, które pozwolą nam w pełni wykorzystywać możliwości tego urządzenia.

Kuchenka wolnostojąca, czy do zabudowy

Wybór kuchenki wolnostojącej lub do zabudowy jest często kwestią wyłącznie estetyczną oraz finansową. Kuchenki wolnostojące są znacznie tańsze, ale za to posiadają standardowe wymiary. Kuchenki do zabudowy z kolei łatwiej dopasować do aranżacji wnętrza. Decydując się na kuchnię do zabudowy, można oddzielnie kupić płytę grzewczą i piekarnik. Jest to wygodne rozwiązanie, szczególnie jeśli nasza kuchnia jest niestandardowa, np. ma nietypowe wymiary. Zakup samej płyty to z kolei dobra propozycja dla osób gotujących niewiele. Bądź też odwrotnie osoby, które duża pieką mogą kupić większy piekarnik a mniejszą płytę.

Funkcje, które zapewnią wygodę i bezpieczeństwo

Łatwe zapalanie palników
Współczesne kuchnie wyposażone są zwykle w pokrętła z zapalarką. Zapalają one płomień wraz z przekręceniem pokrętła, bez konieczności użycia zapalniczki lub zapałek. Jeśli w domu znajdują się małe dzieci, warto rozważyć zakup modelu z blokadą pokręteł, który ograniczy możliwość przypadkowego uruchomienia palnika przez dziecko. 

Ochrona przed ulatnianiem się gazu
Użytkownicy najbardziej obawiają się ulatniania gazu, który jest niezwykle niebezpieczny dla zdrowia, a nawet życia. Z tego względu, warto wybrać urządzenie wyposażone w tzw. zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. Jeśli płomień zgaśnie przez podmuch wiatru lub zalanie wodą, specjalny zawór natychmiast odetnie do niego dopływ gazu. Dodatkowo warto posiadać czujnik mechaniczny, który zaalarmuje mieszkańców o ulatnianiu się gazu. 

Stabilność gotowania
Na bezpieczeństwo użytkowania wpływ mają również ruszty znajdujące się na płycie grzewczej. Powinny być one wytrzymałe i stabilne, aby łatwo można było przestawiać garnki z jednego na drugi palnik. Najczęściej spotykane są ruszty emaliowane, stalowe i żeliwne.

Chłodny front w drzwiach
Kolejnym zabezpieczeniem jest tzw. chłodny front, czyli zastosowanie trzech szyb. Dzięki temu zewnętrzna strona drzwi piekarnika nie nagrzewa się, nawet gdy pieczemy potrawy w bardzo wysokiej temperaturze. Zapewni to bezpieczeństwo domownikom i pozwoli na wygodne kontrolowanie procesu pieczenia.

Praktyczna pokrywa
Modele kuchni wolnostojących, zazwyczaj posiadają praktyczną pokrywę. Pokrywa jest zazwyczaj emaliowana, ale może być też stalowa lub szklana. Jej zadaniem jest utrzymywanie w czystości płyty gazowej i zapewnianie bezpieczeństwa, dlatego po każdym skończonym procesie gotowania, warto ją zamknąć.

Płyta kuchenki i ruszt

Dostępne na rynku kuchenki gazowe mogą posiadać płyty emaliowane, szklane, ceramiczne lub stalowe. Każdy z materiałów ma wady i zalety. Materiał z jakiego jest wykonana płyta, wpływa też na ostateczną cenę sprzętu. Najtańsze są kuchenki z płytą emaliowaną. Ruszt płyty najczęściej wykonany jest z emalii lub żeliwa. Ruszt emaliowany jest lżejszy, łatwiejszy w utrzymaniu czystości, jednak mniej trwały w porównaniu z rusztem żeliwnym, który dodatkowo dłużej utrzymuje ciepło. Na rynku znajdziemy kuchenki z rusztem jednoczęściowym, dwuczęściowym lub osobnym dla każdego palnika.

Wielkość i rozmieszczenie palników

Przed zakupem warto zastanowić się jaki rozmiar płyty gazowej spełni nasze oczekiwania. Warto rozmiar płyty dopasować do siebie, swojej rodziny i częstotliwości gotowania. Następnie, powinniśmy zwrócić uwagę na ilość i rozkład palników. Przeważnie kuchenka gazowa posiada 4 palniki – jeden palnik mały, dwa średnie i jeden duży. Standardowe kuchenki gazowe mają szerokość od 50 do 60 cm, 85 cm wysokości i 60 cm głębokości. Na rynku znajdziemy również większe modele, nawet do 100 cm szerokości, z sześcioma palnikami. Każdy producent posiada modele z różnym rozstawem palników. Przy wyborze warto wziąć pod uwagę wielkość garnków i patelni, z jakich korzystamy na co dzień i dopasować rozmieszczenie palników na płycie do własnych potrzeb. Niektóre palniki są wyposażone w podwójną lub potrójną koronę, która gwarantuje większą moc i umożliwia szybsze gotowanie i podgrzewanie potraw. Są to tak zwane palniki szybkogrzejne.

zamknij
W związku z korzystaniem z tej strony internetowej, na Twoim urządzeniu końcowym instalowane są pliki cookies. Za ich pomocą zbierane są informacje, które mogą stanowić dane osobowe. W takim wypadku są one przetwarzane w celu poprawy jakości usług oraz w celach analitycznych. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie.